Akár 50 milliárdot is hozhat évente a nemzetgazdaság számára a gázüzemű közlekedés

Budapest, 2016. szeptember 19. – Tíz fejezetben vizsgálta a PAN-LNG Project a hazai gázközlekedés fejlesztésének lehetőségeit a következő 1-2 évtizedre vonatkozóan. Ennek során a kutatók megállapították, hogy a nemzetgazdaság számára a gázközlekedés elterjedése a következő két évtizedben évi 50 milliárd forint többletet jelenthet. „Az OECD szerint hazánkban évente közel tízezer ember, tehát egy kisebb város lakossága hal meg idő előtt a légszennyezés következtében. A gázüzemmel drasztikusan csökkenthető a környezetszennyezés, a PM és az NOx kibocsátás, valamint a közlekedés CO2 mérlege is, ami épp úgy pénzben kifejezhető, mint a külkereskedelmi mérleg javulása” – hívta fel a figyelmet Domanovszky Henrik, az Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) elnöke.

Magyarországon az LNG igény kielégítésének egyik módja a hazai gyártás megteremtése lehet. A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) kimutatása szerint 342– 406 PJ-nyi földgázt tartalmazó olyan kis és közepes mező van Magyarországon, amely alkalmas lehet a közlekedési célú földgáz előállítására. Ily módon a hazai közlekedési célú energiafelhasználás 10 százaléka évtizedeken keresztül biztosítható lenne. A Magyar Biogáz Egyesület szakértőinek munkájával a PAN-LNG Tanulmány arra is rámutat, hogy a hazai biogáz potenciált közlekedési célra fenntarthatóan gazdaságos pályára lehet állítani és ezáltal a hazai közlekedés energiaigényének akár 20–49 százaléka is ellátható lenne az egyedülállóan alacsony CO2 mérlegű biometánból.

Közelgő határidő

„Az Európai Bizottság 2011-ben adta ki a közlekedés Fehér Könyvét, mely többek között stratégiai célul tűzte ki a lokális és globális szennyezőanyagok csökkentését, így a CO2 kibocsátás 60 százalékkal való csökkentését is 2050-re (az 1990-es szinthez képest). Ezek a célok leginkább a bio- és földgáz, valamint egyéb szintetikus metángáz felhasználásának elősegítésével teljesíthetők” – hívta fel a figyelmet Domanovszky Henrik. Az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítéséről szóló 2014/94/EK irányelv értelmében a tagállamoknak 2016. november 18-ig be kell mutatniuk, milyen szakpolitikai intézkedéseket kívánnak tenni a kitűzött célok megvalósítása érdekében. A PAN-LNG Project tanulmányok ehhez a munkához kellően alátámasztott vizsgálati eredménnyel szolgálnak.

„Dacára annak, hogy az energiaszolgáltatók Magyarországon az elmúlt évtizedekben nem tettek a gázközlekedés elterjesztése érdekében, a tagállamoknak 2020 végéig megfelelő számú nyilvános CNG töltőállomást kell kiépítenie az agglomerációs térségekben, valamint más sűrűn lakott településeken azért, hogy a minden szempontból előnyösebb üzemanyag használatát lehetővé tegye” – tette hozzá az MGKKE elnöke. A beruházások előmozdítása érdekében szükség van mind a szabályozói, mind pedig az ösztönzői környezet változtatására is, de mindenekelőtt a fogyasztói, azaz a jármű üzemeltetői érdeklődést kell tudni felkelteni, a jármű- és üzemanyagkereskedői oldalakról egyaránt.

Drágul a dízel

Az előttünk álló egy évtizedben a benzinmotoros személyautók maradnak a legolcsóbbak, azonban a közeli jövőben azok katalizátor rendszerét is el kell látni részecskeszűrővel. Erre a költséges alkatrészre a közvetlen-befecskendezésessé váló gázüzemű motoroknál sem lesz szükség, ami tovább fogja csökkenteni a gázüzemű járművek ma még az alacsony darabszám miatt is súlyos felárát. A dízelüzemű könnyű teherbírású járműveknél a botrányokat követően változó mérési eljárás (valós közlekedési emisszió, RDE) szinte biztossá teszi az Adblue igényű SCR+DPF+EGR együttes használatának szükségét, ami helyben és költségben tovább nehezíti a dízel járművek jövőképét.

„Buszok és teherautók esetében jelenleg a gázüzemű járművek beszerzési ára 5 ezer, vagy akár 40 ezer euróval magasabb lehet, mint a dízelüzeműeké. Azonban 2025-re eltűnik ez a különbség és a gázüzemű járművek a dízeles társaikhoz hasonló árszínvonalon lesznek majd beszerezhetők. Ebből következően a gázüzemű közlekedés támogatására az átmeneti szakaszt követően nem lesz szükség, a tisztább, csendesebb és minden szempontból kedvezőbb üzem önfenntartóvá válik” – hívta fel a figyelmet Domanovszky Henrik.

Tisztább dunai hajózás

Az Európai Bizottság nemrég újabb, a TEN-T közlekedési folyósókat fejlesztő projektek támogatása mellett döntött. Az EU transzeurópai közlekedési hálózat egységesen magas szintre emelésére 2014-2020 közötti időszakban 24,05 milliárd eurót szán az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) forrásaiból. Ebből a Magyarország részére elkülönített 1,13 milliárd euró (337 milliárd forint) kohéziós forrást hazánk már a második évben teljes mértékben le tudta kötni sikeres projektjavaslataival.

Az MGKKE ebben a folyamatban hatékonyan vette ki részét a szakmai munkából, hiszen az első évben benyújtott PAN-LNG Project, míg a második évben két további innovációs projekt vált finanszírozhatóvá. Ezek közül az egyik a PAN-LNG-4-DANUBE projekt, mely lehetővé teszi, hogy már ebben az évtizedben tiszta LNG hajtású hajók közlekedhessenek a Dunán. A másik a Clean Fuel Box projekt, melynek köszönhetően 39 új CNG-töltőállomás létesülhet a közeljövőben. Ezáltal két éven belül hazánkban több mint 60 nyilvános töltőpont fogja kiszolgálni az autósokat, miközben a nehézgépjárművek LNG ellátása is beindul.

IVECO újdonságok az IAA-n

Az olasz IVECO számtalan újdonsággal készül a szeptember 22-29. között megrendezendő, hannoveri IAA haszonjármű kiállításra. Az IVECO kiállítói területén megtekinthető lesz az új Stralis NP (Natural Power), mely az Iveco sűrített / cseppfolyósított földgáz üzemű nehézteherautója. Az új nyergesvontatót a kimagasló teljesítmény, a legnagyobb elérhető fülke, valamint a kiemelkedő megoldások teszik különlegessé, az élvonalbeli hajtómű technológia pedig garantálja a legnagyobb hatótávolságot, amellyel ez a jármű alkalmassá válik a hosszú távú fuvarfeladatok teljesítésére.

Az NP-ben dolgozó új erőforrás teljesítménye 400 LE, nyomatéka 1700 Nm, amely már megfelel a hasonló lökettérfogatú dízelmotorok paramétereinek és ezen érték 17%-kal magasabb, mint a legjobb gázüzemű versenytársaké. A fejlesztések révén, a teljes birtoklási költség (TCO) 3%-kal alacsonyabb az előző modellekhez képest, az üzemanyag költségek pedig akár 40%-al alacsonyabbak lehetnek az egyenértékű a dízel járművekhez képest. Az új Stralis NP az első teherautó, amely valódi alternatívát biztosít a hosszútávú fuvarfeladatok esetén a dízelüzemű járművekkel szemben.

A hannoveri kiállításon megtekinthető lesz még az új Eurocargo Natural Power modell is, amely alacsony károsanyag-, és zajkibocsájtásának köszönhetően alkalmas a városok korlátozott forgalmú övezeteiben való felhasználásra és ideális jármű lehet az éjszakai munkavégzésre is. Az új Eurocargo NP hatótávolsága akár 400 km-t is elérheti, amely megfelel a legtöbb városi logisztikai feladatnak a szemétszállítástól az áruterítésig. Kisebb logisztikai vagy akár személyszállítási feladatokra az Iveco kínálatából a Daily földgázüzemű változatait kínálja a környezetvédelem illetve a gazdaságos működtetés iránt érdeklődőknek a fenntartható fejlődés mellett elkötelezett gyártó.

PAN-LNG Project Tanulmányai számokban

A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) által készített tanulmány Magyarország első, az Unió által finanszírozott közlekedésenergetikai infrastruktúra-építő vállalkozásában, a PAN-LNG projektben készült. A tanulmány hazánk az alternatív üzemanyagra való átállásának lehetőségeit vizsgálta, mind a közlekedési, mind pedig a háttéripari oldaláról.

A tanulmány elkészítésében több mint 50 kutató és szakember működött közre többek között olyan tudományos intézetek, egyetemek részéről, mint a KTI Közlekedéstudományi Intézet, a Századvég Gazdaságkutató, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Szent István Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Debreceni Tudomány Egyetem, a Szegedi Tudomány Egyetem és számos további kutatócsoport.

A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesületről (MGKKE)

Az MGKKE, vagyis Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesületet alapító tagjai azért hozták életre, hogy együttes erővel segítsék elő hazánkban is a gázüzemű járművek elterjedését, amelynek kedvező hatásai mindenki számára tartogatnak előnyöket. Az MGKKE tagjai között olyan szakmailag elismert, nagy cégek szerepelnek, amelyek együttesen a gázüzem elterjedéséhez minden elemet felölelnek; a biogáz kondicionálás technológiáját szolgáltató, töltőállomás infrastruktúrakészítő, járműgyártó és –forgalmazó, továbbá gázszolgáltató mind megtalálható a tagok sorában, így az érdeklődők számára teljes körű tanácsadással szolgálhatnak.

Háttérinformáció

A CNG 200 barra sűrített metángázt jelent, amely származása szerint lehet földgáz, vagy alternatív kitermelésű ún. kísérőgáz is. Továbbá származhat megújuló forrásból, a biogáz előállítás fontos alkotó részét értékes metángáz képezi, ez tisztítás után járműhajtására is alkalmas. Ipari előállítás szintén létezik, pl. a biomassza pirolízises feldolgozási folyamatában előállított szintetikus gázból tiszta metángáz is formálható, de az Audi által e-gas-nak nevezett, a megújuló áram transzformálásával előállított gáz is tiszta metán. A metán, kémiai képlete szerint CH4, az összes szénhidrogén molekula közül a legkedvezőbb molekula szerkezetet kínálja ahhoz, hogy az égéstérben a legkevesebb károsanyag fejlődjön és a legalacsonyabb üvegházhatású CO2 emissziót bocsássa ki. Számszerűen, dízel motoroknál akár 10 %-kal, benzinmotoroknál mintegy 25 %-kal kisebb kipufogó CO2 emissziót okoz. A megújuló forrásból származó metán esetén, az alapanyag és a technológia függvényében a légkörbe jutó új üvegházhatású gáz mennyisége még sokkal alacsonyabb, akár nulla közelébe is csökkenhet. Mindeközben a metángázzal hajtott motorok PM (PM10, PM2,5 egyaránt) szilárd részecske kibocsátása szinte nulla, NOX kibocsátása pedig már régóta az évtized közepétől majd érvénybelépő nagyon szigorú EURO6 előírásai által megszabott határérték alatt marad. Nem utolsó sorban, haszonjárműveknél és buszoknál van komoly jelentősége a jelentős, akár 5 dB-lel alacsonyabb üzemi zajszintnek, ami kevesebb, mint fele akkora zajterhelést jelent.

Figyelem! Ez az autógáz nem az az Autógáz, amelyet LPG néven széles körben használnak ma Magyarországon is és elsődleges alapanyagául a propán, valamint bután gázok elegye szolgál és elsődlegesen a kőolaj finomítás egy termékeként kerül a töltőhelyekre. A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesületet alapító tagjai azért hozták életre, hogy együttes erővel segítsék elő hazánkban is a gázüzemű járművek elterjedését, amelynek kedvező hatásai mindenki számára tartogatnak előnyöket. Az MGKKE tagjai között olyan szakmailag elismert, nagy cégek szerepelnek, amelyek együttesen a gázüzem elterjedéséhez minden elemet felölelnek; a biogáz kondicionálás technológiáját szolgáltató, töltőállomás infrastruktúrakészítő, járműgyártó és –forgalmazó, továbbá gázszolgáltató mind megtalálható a tagok sorában, így az érdeklődők számára teljes körű tanácsadással szolgálhatnak.


Kommunikációért felel
Aranyi Péter
One PR Kft.
+36-70-770-7467
peter.aranyi@oneonone.hu

Szakmai kérdésekért felel
Domanovszky Henrik
az MGKKE elnöke
+36-70-396-7502
domanovszky@panlng.eu


docx A sajtóközlemény letölthető .docx formátumban