Megnyitották hazánk első LNG-töltőállomását

Jelentős mérföldkő a hazai és európai gázközlekedés szempontjából

Budapest, 2019.06.24. – Ma ünnepélyesen megnyílt a hazai fuvarozók előtt Magyarország első cseppfolyósított földgázt (LNG) kínáló töltőállomása, Szigetszentmiklóson, az M0-ás körgyűrű 19-es kilométerénél található pihenőnél. A fejlesztésnek köszönhetően hazánk becsatlakozik az európai transzatlanti hálózat (TEN-T) korridorjába, az egyik folyosót 550 kilométerrel, a másikat 420 kilométerrel meghosszabbítva. A kút új korszakot nyit a hazai árufuvarozásban, hiszen ennek köszönhetően a magyar üzemeltetőknek is lehetőségük nyílik környezetbarát, LNG-üzemű haszonjárművek beszerzésére, amelyek akár 1500 kilométeres hatótávval is rendelkezhetnek.

A szigetszentmiklósi töltőpont kivitelezése a PAN-LNG Projekt részeként valósult meg, amelyet korábban az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) támogatható projektjei közé választottak. A projekt elsődleges célja az LNG alapú közlekedés fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra-hálózat magyarországi kiépítésének előkészítése és az első töltőpontok fizikai megvalósítása, valamint azok ellátásának biztosítása. A beruházás összköltsége meghaladja az 1,2 millió eurót, amelynek 85 százaléka uniós forrásból valósult meg. A közforgalmú LNG és LCNG töltőállomás építését a Pannon Fuel Kft. valósította meg.

A töltőpont tesztelése május elején kezdődött és közel egy hónapig tartott. Ennek során semmilyen komplikáció, vagy probléma nem lépett fel, így a szigetszentmiklósi kút az előírásoknak megfelelő, biztonságos műszaki háttérrel várhatja a földgázzal közlekedő autósokat és fuvarozókat. A töltőállomás prémium minőségű LCNG üzemanyagot kínál a gázüzemű járművek számára, valamint a klíma semleges BioLNG is megjelenik a kínálatban. A PAN-LNG Projekt részeként elindult egy hazai LNG előállító üzem építése, és annak elkészültével még kedvezőbb feltételek mellett lehet majd ellátni a szigetszentmiklósi kutat LNG-vel.

Bár a PAN-LNG Projekt a mai kútmegnyitóval hivatalosan lezárult, ettől függetlenül a cseppfolyósított földgázzal kapcsolatos fejlesztések nem állnak meg, a Pannon Fuel és a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) ugyanis elkötelezett abban, hogy hazánkban minél sűrűbb LNG üzemanyag töltő hálózat álljon rendelkezésre a kitűzött klímavédelmi célok megvalósítása érdekében.