Nehéz gépjárművek bio-, földgáz üzemanyaga és a dekarbonizáció

Az áruszállító nehézgépjárművek várhatóan egyre nagyobb szerepet játszanak a globális gazdaságban, ahol a logisztika egyre nagyobb áruszállítási teljesítményt igényel egész Európában. Ezzel párhuzamosan a közösségi közlekedés és a távolsági autóbuszok egyre több személyt kell mozgassanak a városi, valamint a városközi viszonylatokban, hogy kiszolgálják a személyközlekedési igényeket, javítsák a városok közlekedési lehetőségeit.

LNG hajtással lassan minden feladathoz találni járművet, ADR, alacsony kapcsolású, 6×2, de már az építőipari feladathoz is rendelhető megfelelő vontató
Az IVECO Stralis X-Way tartálya ugyan keskenyebb, mint a távolsági kivitelé, de ez mit sem von le értékéből.

A nehézgépjármű szektorban az alternatív hajtások felé történő átmenet meglehetősen összetett kérdés, mely során a nagymennyiségű energia fedélzeti tárolása elkerülhetetlen. 100 liter gázolaj energiatartalmának kiváltása megközelítőleg 3,5 t Li-ion akkumulátor beépítését igényli (280 Wh/kg energiasűrűséggel számolva).

The IVECO Stralis NP 460hp travelled 1,728km by road from London to Madrid, on a single fill of LNG – demonstrating the suitability of natural gas-powered vehicles for domestic and European road transport.
A sikeres teszt és tesztelője igazolja, hogy hatótáv terén sincsen már nincs hiány az LNG kamionoknál

A földgáz és a megújuló forrásból származó metán esetén a térfogat alapú energiasűrűség a gázolaj és a 200 baros CNG között 4,5-szörös, míg a gázolaj és a dízel között ez az érték 1,6-szeres. Ez jól mutatja, hogy a CNG és az LNG mind a városi-elővárosi, valamint a távolsági feladatok ellátására alkalmassá teszi az üzemanyagot. A ma kínált LNG kamionok 1600 km-t meghaladó hatótávolságot is nyújtanak, miközben a nyomaték és teljesítmény karakterisztikájuk megfelel a dízel változatokénak.

Volvo-Westport HPDI technológiájának köszönhetően 460 LE, 2300 Nm nyomaték és dízellel azonos hatásfokot nyújt az LNG üzemanyag.

A dekarbonizáció terén a CNG és LNG motorokat a dízelekkel szükséges hasonlítani, ahol a teoretikus 23-24 % CO2 kibocsátás a gázmotor technológiai szintjének megfelelően csökken. Egy 40 t-ás távolsági járműszerelvény a Thinkstep tanulmány szerint szikragyújtású motor esetén akár 12 %-os üvegházhatású gázemisszió csökkenést is eredményezhet. A közvetlen befecskendezéses dízel elven működő rendszer emissziócsökkentő képessége 20 százalékot éri el, mivel ennek termikus hatékonysága nagyon közel áll a dízeléhez.

A nehézgépjármű gázmotorok előtt is még hosszú fejlesztési út áll, melyet a közel múltban bizonyított a Horizon 2020 által társfinanszírozott HDGAS project, bemutatva, hogy a ma piacon lévő legfejlettebb motorokhoz képest további 10 százalékos hatékonyság növekedést lehet felmutatni a következő fejlesztési időszakban. A hibrid és a gázmotor technológiák integrációja szintén nyerő irány a nehézgépjárművek esetében, különösen az energiamenedzsment optimalizálásával.

A földgáz és a biogáz több évtizede áll rendelkezésre a nehézgépjárművek hajtására, mind a busz, mind pedig az áruszállító alkalmazásoknál: a jármű technológiák kipróbáltan rendelkezésre állnak, megbízhatóak, megfizethetők, biztonságosak és készen állnak arra, hogy integrált szerepük legyen a tiszta és fenntartható közlekedési rendszerekre való átállásban.